Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2017

Θυρανοίξια Ι. Ν. Αγίου Νικολάου Σουλλάρων

Χαρά ουν χαίρομεν και αγαλλιάσει αγαλλιώμεν, διότι ο ποιμενάρχης μας, άνοιξε και πάλιν τας θύρας της εκκλησίας μας! Ώδινεν ο ναός μας επί 46 ολόκληρους μήνες και ανέμενε την επισκευήν του. Ανέμενεν να λειτουργηθεί και πάλιν και να ακουστούν ύμνοι και ωδαίς πνευματικές για να τιμηθεί ο Άγιος Νικόλαος και δοξολογηθεί ο Πανάγιος Θεός. 46 ολόκληρους μήνες και το φως του καντηλιού δεν έσβησε, το θυμίαμα δεν έλειψε, η υπομονή δεν εξαντλήθηκε, η λαχτάρα δεν μειώθηκε, ο πόθος αύξανε, η κούρασις ελησμονείτο, η πίστις εκραταιούτω.
 3 Φεβρουαρίου 2014 ημερομηνία που κανείς μας δεν θα ξεχάσει…. Η εκκλησία, από τη μανία του εγκέλαδου κυριολεκτικά μένει χωρίς κεραμίδι. Οι ζημιές αρκετές. Το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο με προϊστάμενο τον π. Αθανάσιο, προσπαθούμε με όλες μας τις δυνάμεις ώστε να μην μπει σταγόνα βροχής στο εσωτερικό της εκκλησιάς, και να προφυλάξουμε τα ιερά κειμήλια του και το καταφέρνουμε. Στη συνέχεια αναθέτουμε στον κ. Αντύπα Αλέξανδρο τη μελέτη και την επίβλεψη της επισκευής. Οι μέρες προχωρούν. Η άδεια επισκευής εκδίδεται στις 8/6/2016.
Και η επισκευή ξεκινά. Ο κ. Αθανάσιος Νταφλούκας μεταξύ 6 υποψηφίων μειοδοτεί και αναλαμβάνει, ως ανάδοχος, την επισκευή της Εκκλησίας. Η επισκευή προχωρά αλλά τα διαθέσιμα χρήματα τελειώνουν. Πρέπει να τοποθετήσουμε κεραμίδια, αλλά «άγρα ουδαμού». Η λύση δεν είναι άλλη από το ευαγγελικό: αιτείτε και δοθείσετε, κρούετε και ανοιγείσετε. Ο Συγχωριανός μας κ. Νικόλας Αραβαντινός Ζαφείρης στέλνει χρηματική βοήθεια και έτσι καλύπτεται η στέγη της Εκκλησία και συνεχίζουμε την επισκευή. Όλους τους ευχαριστούμε.
Οι εργασίες προχωρούν και μετά από 7 μήνες από την περαίωση των εργασιών με την μέριμνα της προισταμένης του ΤΑΣ πιστοποιείται η  ολοκλήρωση του καθορισμένου από τον ΤΑΣ ποσοστού εργασιών καταβάλλεται  η β΄ δόση και εξοφλείται ο ανάδοχος. Αμφότερους τους ευχαριστούμε. 
Χτυπάμε και άλλες πόρτες απλών ανθρώπων αλλά και οικονομικά επιφανών. Και ο καθένας προσφέρει ότι μπορεί σ αυτούς τους δύσκολους οικονομικά καιρούς. Οι συγχωριανοί μας ανταποκρίνονται. Για κείνους που χουν χρήματα, κατά κανόνα, ίσχυσε αυτό που έχει γράψει ο Εθνικός μας ποιητής στον Ύμνο εις την Ελευθερία: δεν είν' εύκολες οι θύρες εάν η χρεία τες κουρταλή. Ο Άγιος όμως είναι εκείνος που μεριμνά. Και πάλι του ζητούμε βοήθεια. Και η βοήθεια έρχεται. 
30 Νοεμβρίου  και η εκκλησιά μας άνοιξε. Ο Πρωτόκλητος μαθητής μαζί με τον Άγιο Νικόλαο αοράτως συνόντες τέλεσαν τα θυρανοίξια με τον επίσκοπο μας. Συνεχίζουμε τη λειτουργία της εκκλησίας αυτής, η οποία μαρτυρεί τη παρουσία της από το 1705. Εις πείσμα των σεισμών του 1723, του 1867, του 1953 και του 2014 ο ναός στέκει και πάλι εδώ. Το 1961 εγκαινιάζεται ο σημερινός ναός υπό του αοιδίμου Μητροπολίτου Κεφαλληνίας κυρού Ιεροθέου Βουή (του Δεσπότου των σεισμών) και  το θυσιαστήριον επανακαθιερώνεται υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. κ. Δημητρίου. Το χωριό μας λοιπόν, από το οποίο έχει προέλθει αριθμός Μητροπολιτών, ιερομονάχων, ιερέων και μοναχών οσίων, ως ο όσιος Ευφρόσυνος των Κηπουραίων, και θα προέλθουν και άλλοι, ουδαμώς υπάρχει ενορία ελαχίστη εν τη Μητροπόλει Κεφαλληνίας. Στην εκτενή μνημονεύθηκαν κάποιοι από αυτούς, όσους η έρευνα μας επέτρεψε να βρούμε. Βρίσκει λοιπόν και πάλι την τάξη του και αναμένει ζωντανή λειτουργική ζωή από τον επίσκοπο. 
Τελειώνοντας θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε εκ μέρους του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου όλους όσους βοήθησαν να φτάσουμε σ αυτό το αποτέλεσμα. Δεν θα αναφερθούμε προσωπικά στους συγχωριανούς, γιατί για μας η εκκλησία αυτή είναι το σπίτι μας. Και κάναμε το καθήκον μας. Ας αγιάσει ο καλός Θεός τους αγαπώντας την ευπρέπειαν του οίκου του και ας αντιδοξάσει αυτούς! 
 Η προσπάθεια μας αυτή όμως δεν σταματά εδώ, συνεχίζεται και για το εξωτερικό βάψιμο του και για τη συντήρηση των κειμηλίων του. Ήδη ξεκινήσαμε από τους πολυελέους που συμβολίζουν το έλεος του Θεού. . Ο αριθμός λογαριασμού και τα στοιχεία του Ιερού Ναού για οποιαδήποτε βοήθεια είναι τα εξής:

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ: ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΣΟΥΛΛΑΡΩΝ
 ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ: 293/790006-63
ΙΒΑΝ: GR 29 0110 2930 0000 2937 9000 663
ΚΩΔΙΚΟΣ SWIFT ΤΡΑΠΕΖΑΣ – BIC: ETHNGRAA

Σε περίπτωση θετικής ανταπόκρισης σας, παρακαλούμε να ενημερώσετε τον ταμία του ναού κ. Συνοδινό  Γεράσιμο, στο τηλ. επικοινωνίας 6972512940, ώστε να εκδοθεί η κατά τον νόμον απόδειξη με την σφραγίδα του Ναού και της Ιεράς Μητροπόλεως Κεφαλληνίας και να καταχωρηθεί το ποσό στο βιβλίο Ταμείου του Ιερού Ναού μας. Ελπίζουμε πως ο Άγιος Νικόλαος θα μας βοηθήσει να τελειώσουμε και το εξωτερικό βάψιμο και  σιγά - σιγά να κατασκευάσουμε νέα στασίδα, να συντηρήσουμε και το κωδωνοστάσιο και τα γύρω τοιχία του κοιμητηρίου καθώς και το παρεκκλήσι του Αγίου Δημητρίου το οποίο ευτυχώς έχει μικρής κλίμακας και επέμβασης ζημιές (εξωτερικές κυρίως). Για οποιοσδήποτε πληροφορίες σχετικά με την εκκλησία μπορείτε επίσης να καλείτε στο ίδιο τηλέφωνο, να επικοινωνείτε στο email: eptdoc@hotmail.com   Τέλος ευχαριστούμε όσους με οποιονδήποτε τρόπο έχουν βοηθήσει μέχρι τώρα.








Με την ευχή ο Άγιος Νικόλαος να πρεσβεύει για τις οικογένειες σας διατελούμε.