Τετάρτη 21 Μαΐου 2008

Θυρανοίξια Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου.

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια τελέστηκαν τα εγκαίνια του νεόδμητου παρεκκλησίου που ανήκει στον ιερό ναό των Αγίων Αποστόλων στο χωριό των Χαυδάτων την Κυριακή 18 Μαΐου 2008 υπό του Σεβασμιωτάτου ποιμενάρχου μας.
Το παρεκκλήσι τιμάται επ ονόματι του εν Αγίοις πατρός ημών Νικολάου Αρχιεπισκόπου Μύρων της Λυκίας του θαυματουργού, του οποίου κτήτορας και δομήτορας τυγχάνει ο πανοσιολογιώτατος καθηγούμενος της Ιεράς Βασιλικής, Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής μονής του Αγίου Παύλου από το περιβόλι της Παναγίας μας, το Άγιον Όρος αρχιμανδρίτης Παρθένιος. Όπως είπε ο γέροντας «σήμερα πραγματοποιήθηκε ένας ευσεβής πόθος του, τον οποίο είχε από μικρό παιδί πριν φύγει για το περιβόλι της Παναγίας» «σήμερα παραδίδεται στη λατρεία του Τριαδικού Θεού ένας ακόμη ναός, ο οποίος ανοικοδομήθηκε με προσευχή και με την ευλάβεια των πνευματικών του παιδιών».
Έντονη τυγχάνει η επιδαψίλευση του Θεού και η χάρη της κυρίας Θεοτόκου καθώς τον γέροντα συνοδεύουν από το Άγιον Όρος, ο π. Γεράσιμος, ο οποίος κατάγεται από τα Βαλσαμάτα, ο π. Μητροφάνης και ο π. Γαβριήλ. Στην πρόσκληση του καθηγουμένου ανταποκρίθηκαν κληρικοί της Κεφαλλονιάς αλλά και πολλοί κληρικοί και λαϊκοί από αρκετά μέρη της χώρας μας καθώς και η πολιτειακή ηγεσία του τόπου μας. Από την Τρίγλια της Χαλκιδικής ήρθε ο π. Χρυσόστομος, από την Πάτρα ο διάκο Γερβάσιος, οι οποίοι με την παρουσία τους λάμπρυναν τόσο την ακολουθία των εγκαινίων όσο και την πανήγυρη του Αγίου η οποία ξεκίνησε την 19η του παρόντος μηνός για να ολοκληρωθεί την 20η με πανηγυρική Θεία Λειτουργία και πλουσιοπάροχη τράπεζα.
Ο γέροντας ζώντας την χαρά της Αναστάσεως λειτουργεί καθημερινά στο χωριό του, και η προσέλευση των πιστών τυγχάνει αθρόα. Ο Κόσμος στις μέρες μας έχει ανάγκη από ένα λόγο παρηγοριάς από βιωματικές εμπειρίες τις οποίες ο γέροντας μπορεί να προσφέρει γιατί πρώτος αυτός έχει εφαρμόσει το Ευαγγελικό λόγιο «ο ποιήσας και διδάξας». Πρώτα έκανε, δημιούργησε, ασκήθηκε κοπίασε για να μπορεί σήμερα να διδάξει, με εφόδιο του στον αγώνα αυτό το κομποσκοίνι και όπλο του την καρδιακή προσευχή.
Είθε η κυρία Θεοτόκος, η έφορος του τόπου στον οποίο ζεί ο γέροντας πάνω από 50 χρόνια, δια πρεσβειών του Αγίου Νικολάου να τον αξιώσει του καλού παραδείσου και της βασιλείας των ουρανών.